Afrikaanse Gothic: extra moeilijk

‘Gothic’ zijn is nooit makkelijk. Ook niet in Kenia, getuige het verhaal van David (Thinkafricapress.com) die door de politie werd aangezien voor een Somali terrorist vanwege zijn piercings en door de agenten naar de kapsalon werd begeleid om zijn gekke lange haar te laten scheren. En of hij zich even wat normaler wilde kleden om hen niet zo in de war te maken.

Volgens lokale krant The Star zijn er nu 300 goths in Nairobi en mag het een scene heten. In een artikel dat veelzeggend ‘Embracing the dark side’ is getiteld, quote The Star Mao Mukuria, een radiomaker, die uitlegt dat hij zwarte kleding draagt om zijn ‘inner darkness’ uit te drukken. Tegelijkertijd zoekt hij verlichting: “I understand that people think being Goth implies that I am not a Christian but I am a Christian Goth in search of enlightenment.”

thinkafricapress goth

The Star refereert aan de invloed van 18e eeuwse Europese ‘gothic’ literatuur zoals die van Horace Walpole op het ontstaan van een wereldwijde gothic subcultuur. Esther de Bruijn van de University of Toronto stelt in een lekker ingewikkeld academisch stuk dat die 18e eeuwse Europese gothic literatuur (Conrad’s Heart of Darkness, ‘the horror!’) ook voor een racistische en (neo-)koloniale nalatenschap heeft gezorgd, die doorleeft in recent gebruik van de term ‘Afro-Gothic’. (Voor een voorbeeld daarvan maar ook van reflectie daarop, lees Christopher Hitchens’ stuk ‘Afro Gothic’ in Vanity Fair. En zie hier erkenning van een hedendaags racisme probleem in ‘the goth community’, tegenover de emancipatoire bedoelingen van diezelfde community.)

Voor de Keniaanse Mukuria gaat gothic zijn over individuele zelf-expressie en een ‘non-judgmental attitude’: “I do not get the need to judge others constantly and to point fingers. Christ asked that we do not judge and I would like to see more people practising that. Goth is a lifestyle and a state of mind where you see beauty in the so-called dark aspects of humanity.” (The Star). Als praktiserend christen in Nairobi op zoek naar verlichting door de aanbidding van duisternis, met een lifestyle gebaseerd op koloniale horrorverhalen over Afrika, het lijkt Afrikaanse Toestanden geen sinecure.

 

Leave a Reply