Naar de Gay Pride in… Afrika

Van 29 juli tot en met 6 augustus is het in Amsterdam weer ‘Pride’ week! Yes, gezellig! Aan de hand van feestjes en openluchtdocu’s je trots op alle vormen van gender en seksuele voorkeuren uiten, met als welbekend hoogtepunt de botenparade. Maar ook zonder gracht in je stad, of grote internationale faam, kun je trots zijn en feestvieren in het kader van gender en seksualiteit. Ook in Afrika. Hieronder een selectie van Prides op het Afrikaanse continent – of de pogingen daartoe.

Namibie

In Windhoek is vijf dagen geleden weer een Gay Pride gehouden, ondanks de wetgeving die homoseksualiteit strafbaar maakt. In 2013 en in 2016 waren er ook optochten. Het waren dan wel meer protesten, en klein, maar toch!

Mauritius

Zie hier een snelle vlog van drie jonge Mauritiers voor een impressie van de Mauritius Pride van dit jaar (attention: en francais)

YouTube Preview Image

Meer info over de LGBT community (zelfdefinitie) op Mauritius hier.

Kenia

In Kenia is er in 2014 een Gay Pride gehouden op het eiland Lamu, vlak voor de kust van Kenia. Daarvoor heeft de ambassde van de VS in Nairobi weleens een Pride evenement georganiseerd, wat tot de nodige roddel en achterklap leidt.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika kan je een hele binnenlandse pride-tournee maken: Van de pride van downtown Tshwane (voorheen Pretoria), naar die van Johannesburg via de Cape Town Pride weer naar huis. Je kunt tussendoor in elke provincie een keer terecht voor een pride! Oh, en als je buiten het seizoen nog wat in de mood wil blijven, mis dan een avondje Mam’s Winter Pride in Mamelodi niet. Moet je wel een heel jaar in Zuid-Afrika blijven hangen, maar dat hoeft geen straf te zijn.

Mozambique

Sinds 2015 is homoseksualiteit in Mozambique gedecriminaliseerd (net als abortus, trouwens). Een wet uit 1886 die e.e.a. verbood was tot dan toe van kracht, maar sinds 1975 al niet meer toegepast. Er is heus nog sociale ongelijkheid m.b.t. niet-traditionele seksualiteit, maar dat wordt in elk geval niet meer juridisch gelegitimeerd. Sterker nog: hier is het feestje in Maputo.

En hetzelfde (als voor Mozambique) geldt sinds 2016 voor de Seychellen! (Ja, dat is ook een land in Afrika – begin daar nu niet weer mee he).

Uganda

In Kampala is in 2016 een Gay Pride evenement tegengehouden door de politie, aldus de NOS. In 2015 ging het door (BBC). Zie ook hier, voor mooie foto’s. (In 2014 verklaarde het constitutioneel gerechtshof van het land de omstreden anti-homo wet ongeldig).

Senegal

De Senegalese president ging in 2013 nog in discussie met Barack Obama over de plek van homoseksualiteit in de Senegalese samenleving (verboden) versus die van de doodstraf in de Noord-Amerikaanse, en eind 2015 waren er berichten over 11 arrestaties op laste van homoseksualiteit. Er is dan ook geen pride in Dakar, maar er is wel een *soort van* proxy in Brussel.

Kortom, ook buiten de A10 zijn er mensen ‘proud to have a pride’. Happy Pride 2017 aan allen.

Leave a Reply