Google stunt met tablets in Dakar

Buiten knabbelen geiten aan plastic zakjes en ander straatafval, binnen gebruik je voor ongeveer een halve euro per uur een spiksplinternieuwe tablet. Het eerste tabletcafé ter wereld is een feit en het staat in Dakar.

Google en Senegalees openen allereerste tabletcafé ter wereld in Dakar
Medoune Seck (33) was vorig jaar nog eigenaar van het noodlijdende internetcafé Equinoxe. Zoals overal in de Senegalese hoofdstad viel ook bij hem nogal vaak de elektriciteit uit. Was het er wel, dan leidde het PC en internetgebruik van zijn klanten tot behoorlijk hoge energierekeningen. Reden genoeg om zich aan te melden voor een tablet proefproject van internetgigant Google.

Sinds zijn uitverkiezing zwaait Seck de scepter over het allereerste tabletcafé ter wereld. Er staan nog maar drie PC’s, als relikwieën bijna. De bureaus hebben grotendeels plaats gemaakt voor sofa’s. Het voormalige Equinoxe, tegenwoordig trots Tablette Cafe, beschikt over 15 tablets. Die kunnen klanten of op de sofa’s of in een van de vier privé-cabines gebruiken. Alleen de prijzen zijn precies hetzelfde gebleven: 300 CFA, ongeveer 60 eurocent.

YouTube Preview Image

Leuk, tablets cadeau van Google, maar waarom?
Dingen weggeven is natuurlijk altijd goede publiciteit. Maar waarom tablets? En waarom Dakar?

Google streeft als iedere zoekmachine logischerwijs naar een zo groot mogelijk aantal internetgebruikers. In Afrika valt op dat gebied nog veel te winnen. Vandaar ook bijvoorbeeld Google’s experimenten om delen van Afrika via zeppelins en andere nieuwe manieren van internet te voorzien. Het is typisch voor het profiel van ‘s werelds meest gebruikte zoekmachine: utopisch dromen en koel marktdenken zitten zoals altijd wat ongemakkelijk naast elkaar.

Dat geldt ook voor het specifieke geval van het Tablette Cafe. ‘Omdat ze zo makkelijk te gebruiken zijn, vormen tablets een fantastische manier om nieuwe gebruikers kennis te laten maken met het internet’, schrijven de met het project belaste Google medewerkers in een blogpost. Die idealistisch klinkende opmerkingen moeten gezien worden in het licht van de zogeheten tablet oorlog. Die barstte in alle hevigheid los sinds de lancering van Google’s eigen tablet, de Nexus7, vorig jaar. Een opkomende markt als Afrika vormt voor Google en de concurrentie ideaal terrein om nieuwe gebruikers al vroeg aan de eigen applicaties te binden.

De voordelen van tablets voor Afrika
Dat betekent niet dat tablets in Afrika geen meerwaarde hebben. Ze beschikken namelijk over twee eigenschappen die Medoune Seck en andere Afrikanen het nodige voordeel kunnen opleveren. Ten eerste werken ze niet op stroom maar op batterijen. Die zijn in steden als Dakar heel eenvoudig te verkrijgen. Dat betekent dat gebruikers niet langer afhankelijk zijn van het elektriciteitsnetwerk. Ten tweede gebruiken ze niet alleen een andere energiebron, ze verbruiken maar liefst 25 keer minder energie dan de PC’s die nu nog in de Senegalese internetcafés staan.

tablet cafe google dakar senegal
Internetcafé make-over. Van Equinoxe naar Tablette Cafe

Kunnen die arme Afrikanen die dure tablets wel betalen dan?
Zonder de steun van Google was er nu waarschijnlijk nooit een Senegalees internetcafé met 15 tablets uitgerust. Eerlijk is eerlijk, daar zijn ze anno 2013 nog iets te duur voor. Google’s actie is dan misschien symbolisch, hij is zeker niet willekeurig. Het concern neemt een voorschot op een Afrikaans marktaandeel in de aanloop naar een periode waarin de tablets de PC’s in rap tempo zullen verdringen. De export van PC’s neemt dit jaar al licht af, terwijl er maar liefst 45% meer tablets verscheept zullen worden. Als de voorspellingen uitkomen, worden er in 2015 al meer tablets dan PC’s op transport gezet. Uiteindelijk zal die ontwikkeling leiden tot prijzen die het ook voor de gemiddelde Afrikaanse internetondernemer mogelijk maakt te investeren.

Is er voor internet zelf dan geen elektriciteit nodig?
In tegenstelling tot PC’s gaan de tablets niet op zwart bij het uitvallen van de stroom. Dat is natuurlijk prettig maar in een internetcafé draait het uiteindelijk toch om het gebruik van – ja – internet. Dat werkt ook in Dakar niet op batterijen. Valt je router uit dan helpt zelfs een Google tablet je niet.

Het mag de pret niet drukken. Google maakt Dakar, en daarmee Afrika, toch tot een soort symbool van een tijdperk dat snel komen gaat. Het signaal is duidelijk genoeg: Afrika is een markt die technologische innovatie waard is. Dat is niet alleen voor Google terreinwinst.

 

Leon van de Reep

Leon van de Reep

leon@afrikaansetoestanden.nl

Leave a Reply