Drama rond boeken op display Alain Mabanckou in de OBA. Een reconstructie.

“Hee, dat lijkt Alain Mabanckou wel”, dacht ik toen ik Amsterdams openbare bieb binnen liep – en het was ‘m ook nog. Op een prominente aankondiging, op een display net na de ingang, onder de noemer “Internationale topauteurs in de OBA”. Mabanckou wordt op 21 januari in dezelfde bibliotheek geïnterviewd door literatuurcritica Margot Dijkgraaf en gaat vervolgens in gesprek met twee collega-schrijvers: de Vlaamse Koen Peeters en de Liberiaans-Nederlandse Vamba Sherif.

Leuk initiatief, om Mabanckou na het Haagse literatuurfestival Winternachten naar Amsterdam te halen. De man  uit Congo-Brazzaville is een origineel schrijver en doceert Franstalige literatuur aan de universiteit van Los Angeles. Mabanckou harkte al aardig wat literaire prijzen en nominaties binnen, is erudiet en belezen, gaat altijd goed gekleed en is uitgesproken als het gaat om de politieke situatie in veel Afrikaanse landen. Je begrijpt: dat wordt een interessant literair uurtje op de zondagmiddag.

Afrika boeken bibliotheek

 

Nogal vreemd is daarom de selectie boeken die op het display onder deze aankondiging is uitgestald. Die hebben geen van allen iets met literatuur te maken, laat staan met de Franstalige Afrikaanse variant daarvan. Niets over poëzie ook, het genre waar Mabanckou ooit mee begon. Er ligt één boekje van Mabanckou zelf en het een en ander van zijn gesprekspartners Koen Peeters en Vamba Sherif. Verder lijkt het wel of iemand geblinddoekt het schap over Afrika half leeg heeft getrokken. Reisverhalen, historische studies, dagboeken, fotoboeken. Alles door elkaar, een puinhoop. Opvallend veel over Congo-Kinshasa ook, dat naast Mabanckou’s geboorteland ligt. Vreemd allemaal. Wat is hier gebeurd?

Een reconstructie:

Medewerker1: Koffie?

Medewerker2: Nu alweer? Moeten we dat display niet nog even inrichten eerst? De aankondiging staat er al op maar er liggen nog geen helemaal geen boeken bij… Waar ging het ook alweer over?

Medewerker1: Ene Moboenkoe ofzo. Wacht, ik kijk effe. Nee, Mabanckou heet ie, Alain Mabanckou.

Medewerker2: Is dat niet zo’n Nigeriaanse schrijver? De Hongerige weg? Is dat van hem?

Medewerker1: Weet ik niet, een of andere Afrikaanse topauteur is het. Staat hier hoor. Ik zoek hem even op in de catalogus, wacht.. We hebben bijna niks van ‘m in huis. Een paar dingetjes, maar die zijn vooral in het Frans.

Medewerker2: Oh shit, wat onhandig. Moeten we ‘m even googelen misschien? Voor gerelateerde auteurs en onderwerpen?

Medewerker1: Nee joh. Wacht, ik heb hier nog een fotoboek van Oxfam Novib, staat heel groot AFRIKA op. Mooi altijd die kralen hè, kijk nou. Oh, en hier een reisverslag van Pepijn Vloemans.

Medewerker2: Wie is dat ook alweer?

Medewerker1: Geen idee, hij heeft een keer ergens in Afrika gereisd. Er staat wel een aanbeveling van Adriaan van Dis op de cover.

Medewerker2: Oh top, doen. Gaan mensen er niet over zeuren denk je? Moeten we niet ook wat uit het land hebben waar hij vandaan komt? Dat schijnt best wel gevoelig te liggen soms.

Medewerker1: Oh ja, jezus, ik kijk wel even. Congo!

Medewerker2: Welke Congo? Er waren er toch twee? Of niet? Shit, nu begin ik weer te twijfelen.

Mederwerker1: Kijk hier, bij de C. Wow, daar hebben we best veel over. Allemaal in het Nederlands ook.

Medewerker2: Ah, perfect. Oh, Lieve Joris, die ken ik wel. Die weet veel van Afrika. Laten we die er ook bij zetten. En dit? Dagboek van een Vlaamse radio-journalist?

Medewerker1: Ja, wel ja, doe maar. En deze? “Het Zaïre van Mobutu?” Zo’n gekke vent vond ik dat altijd, die Mobutu met z’n gekke muts? Is Zaïre ook Congo eigenlijk?

Medewerker2: Ja, ja, die naam is veranderd toen volgens mij. Dat kan wel denk ik. Zet er maar bij. Moeten er niet ook nog wat Afrikaanse schrijvers bij? Collega’s aan wie hij verwant is? Die over soortgelijke onderwerpen schrijven? Of een zelfde soort stijl hebben ofzo?

Medewerker1: Nee joh, we hebben zo toch al best veel Afrikaanse dingen. Best snel gedaan trouwens. Koffie?

Medewerker2: Ok, ja. Ja lekker.

 

 

Boeken over Congo

Leon van de Reep

leon@afrikaansetoestanden.nl

Leave a Reply