Mugabe is een held/schurk. Maar in elk geval voorzitter van de Afrikaanse Unie.

Eergisteren schreef de BBC een stukje over de inauguratie van Robert Mugabe, jeweetwel, de eeuwige president van Zimbabwe, als nieuwe voorzitter van de Afrikaanse Unie. Ooit begonnen als wereldwijd gevierde vrijheidsstrijdende antikoloniaal die Zimbabwe ontdeed van de witte onderdrukker is hij inmiddels verworden tot een machtsverslaafde pasja die niet meer zonder meer welkom is in een heel aantal landen vanwege het politieke geweld in Zimbabwe. In elk geval schilderen onze, weinig belang in de zaak hebbende, media hem sinds jaar en dag zo af. Voor ons staat het al jaren buiten kijf dat Mugabe te lang aan de macht is (dat is ondemocratisch) en een racistische zot (dat is eng) –  dat economie en vrije pers er in Zimbabwe niet lekker voor staan en dat dat te maken heeft met het gedeelte voor het streepje in deze zin.

Des te interessanter is het de commentaren op Facebook te lezen onder de aankondiging van BBC Africa naar dit korte, feitelijke artikeltje. Hoewel ook de kritiek op het functioneren van Mugabe verwoord wordt, valt op hoe vaak de loftrompet afgestoken voor deze held/schurk. Er ontspint zich een lange discussie tussen haters en lovers, waarin onderhandeld wordt over wie er eigenlijk iets over mag zeggen (Africans/Europeans/Zimbabweans/white Africans?), en of ‘Bob’ met zijn kritiek op het Westen Afrika nu een dienst bewijst of niet.

FB comments on Mugabe

Voor velen geldt toch dat hij “A real African leader” en “A true son of Africa” is, omdat hij het tenminste voor Afrika opneemt, in tegenstelling tot “west flatterers”. Dat hij er al zo lang zit is een teken van standvastigheid: “Mugabe, you are the only remaining great man in Africa who does not entertain nonsense of west”, en “Do Africans ignore the role of the West in the destruction of Zimbabwe?” als antwoord op de posts waarin Mugabes despotisme wordt benoemd.

Het leeftijdsargument wordt onschadelijk gemaakt met een flinke dis:

“Why western countries blame Mugabe as he is an old man,I wonder! is Queen Elizabeth a young girl? You the west don’t blame Mugabe,first remove that too old lady Elizabeth then talk about Mugabe,Mugabe is our Africa’s grandfather”.

Westerse media moeten sowieso eens hun mond houden:

“is there a Mugabephobia in the West? The West should shut up this is Africa we do things our way we don’t need the stupid evil West and the Useless States dictating to us what to do or how we should be led! Our Media don’t rant with nonsense about who leads the European Union so kindly back off our affairs you neo-colonialists!”

Pro-Mugabe is een vorm van Afrika-trots en Europa-kritiek. Zo pakken ‘wij’ dat alleen zelden op.

Leave a Reply