Of je toch even Rwandees wilt zijn – Afrika-projectie in College Tour?

Goed, je vader was Rwandees en kwam (vermoedelijk) om bij de genocide in 1994 en jij bent nu beroemd en we willen natuurlijk weten waar je talent, motivatie, swag en ideeën vandaan komen. En die komen sinds Freud en sinds de individualisering steevast uit je vader, je moeder, je jeugd (en je dieet). Is het desalniettemin niet vreemd om iemand die zich zojuist een half uur eloquent heeft gepositioneerd als niet Afrikaans noch symbool voor naties een filmpje over de Rwandese genocide voor te schotelen (met duiding van, of all people, Linda Polman (zie) en te vragen wat dat voor je betekent?

“Yes, I think it is more difficult for somebody who was there at this time.” zegt Paul van Haver, a.k.a. Stromae, in College Tour, die zich ondanks zijn onvloeiendheid in Engels zo goed uitdrukt.

Kijk deze aflevering vooral ook voor overige quotes, bijvoorbeeld wanneer Van Haver vertelt over wat hij leerde op kostschool in België, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met rijke kinderen, waarvan hij, zelf uit een “bescheiden buurt”, tot dan toe had gedacht dat ze slecht en racistisch waren:

“It was so interesting to go in the boarding school, like this, with rich people, to understand, ok you are racist as well, as them”. Hij bedoelt zichzelf. En dan: “Interesting for me to understand that it’s not only, racism is not only against black people, or American people, or you know.. Racism is just horribly natural.”

‘Horribly natural’ vind ik echt een vondst. Niet alleen zelfreflectief maar ook een goede analyse van wat en waar racisme is. Als Stromae zich nou eens met het Zwarte Pietendebat bemoeit…

Leave a Reply