Vergroot een Afrikaantje je kans op seks? Of: de “wereldverbeteraars” op Tinder.

Afrika seks tinderIs er iets vreemds aan deze foto? Nou nee. Er circuleren er waarschijnlijke duizenden van online. Het zou je buurmeisje kunnen zijn, of je nichtje. Ze heeft waarschijnlijk net een diploma op zak en is in een tussenjaartje nog even de wereld aan het verbeteren. Deze foto plaatst ze op waarbenjij.nu of op Facebook. Niets mis mee. Ondergetekende heeft in Senegal ook wel eens een veel te goedkope reep stof tot een veel te duur traditioneel kostuum laten naaien om zich daar vervolgens ongegeneerd in te laten fotograferen tijdens het offerfeest.

Wat zo vreemd of – laten we het meteen maar zeggen – dubieus is aan deze foto, is de online context. Deze foto komt namelijk van Tinder. Voor de digibeten en de gelukkige non-singles: Tinder is een dating-app.  Volgens sommige critici mag het die naam eigenlijk niet dragen en draait het eerder om een soort vleeskeuring. Via Facebook maak je een profiel aan en kies je vijf florissante profielfoto’s die je potentiële date – ok sekspartner – moeten gaan bekoren. Zelf klik je op wat je bevalt. Is de interesse wederzijds, dan mag je zomaar met elkaar chatten. Met alle eventuele gevolgen van dien.

T-shirt uit, borst(en) vooruit en je lippen tot je meest verleidelijk mond trekken, zou je dus denken. En, ok, dat soort gelikte foto’s vormt natuurlijk een groot deel van wat Tinder je te bieden heeft. Maar er lijkt een nieuw genre Tinderfoto in de maak, de “humanitaire” profielfoto. Cody Clarke “archiveert”, zoals ie het zelf zegt, “dit fenomeen” op Tumbler-pagina Humanitarians of Tinder.

Afrika seks TinderTrend is een te groot woord, want zo heel veel foto’s zijn er op de pagina nou ook weer niet te vinden, maar een opvallend fenomeen is het wel. Stralende, blanke twintigers en dertigers met Afrikaanse kindjes of authentiek ogende Zuid-Amerikaanse vrouwtjes (het is natuurlijk onze regio niet dus onze wilde gok is Peru). We gebruiken maar even verkleinwoorden want het is moeilijk je aan de indruk te onttrekken dat het hier om een soort attributen gaat.

Je zou willen dat je kon zeggen dat het doel van die attributen zich laat raden maar we hebben het dus over Tinder. Is een foto van jezelf met een Ghanees jongetje een ticket naar een nachtje stomende seks? Geef je blijk van een groot hart als je helemaal naar zo”n straatarm ontwikkelingsland reist om daar zo’n kleine hongerlijder over z’n bol te aaien en gaat het hart van de dekhengst dan wel stoeipoes van je dromen daar dan sneller van kloppen?

Wij worden er niet geil van.

Leon van de Reep

leon@afrikaansetoestanden.nl

Leave a Reply