Arm maar Happy? Afrikaanse videos voor Pharells vrolijke hit.

Iets in Pharell Williams’ nummer “Happy” lijkt multimediale creativiteit te stimuleren. Eind vorig jaar was het al de soundtrack van ‘s werelds eerste 24-uurs clip, een ambitieuze video waarin dansers elkaar elke vier minuten die het nummer duurt aflossen op een traject van meer dan tien kilometer door Los Angeles. Dat zijn al met al een heleboel blije mensen bij elkaar. Het inspireerde mensen van over de hele wereld om hun eigen versies in hun eigen stad te schieten. Amsterdam heeft er, zoals zoveel (wereld)steden ondertussen, ook eentje.

Als je een video met blije mensen moet vullen, moet een productieteam uit Benin gedacht hebben, dan moet je in Afrika zijn. Zij leverden de eerste professionele Afrikaanse variant: een al even aanstekelijk clipje met blije mensen in Benin’s hoofdstad Cotonou.

YouTube Preview Image

Dat bleef in andere steden op het continent niet onopgemerkt en ondertussen circuleren er verschillende Afrikaanse versies op YouTube.

Opgenomen in bijvoorbeeld Senegals hoofdstad Dakar.

YouTube Preview Image

 

Er is er een met beelden uit Kameroen.

YouTube Preview Image

 

En een uit Togoleze Lomé.

YouTube Preview Image

 

Het is een stuk levendiger dan Google Streetview allemaal (dat sowieso slechts in kleine delen van Afrika beschikbaar is) en we wachten dan ook met smart op beelden uit Afrikaanse wereldsteden als Lagos, Nairobi en Johannesburg. Een ander muziekje is daarbij op den duur natuurlijk welkom.

 

Leon van de Reep

leon@afrikaansetoestanden.nl

Leave a Reply