‘Kick-ass modem’ uit Kenia
De BRCK, van het Keniaanse Ushahidi is een simpel idee en, zoals zo vaak met simpele ideeën, tamelijk briljant. Het is het juiste ding op het juiste moment op de juiste plaats. Het lijkt precies wat veel Afrikanen nodig hebben in een tijd dat het internet oprukt maar de energievoorziening nog vaak allesbehalve constant is.
Afrikaans internet nergens zonder stroom
We schreven aan de hand van Google’s tablet café in het Senegalese Dakar al eerder over de pogingen internettoegang in Afrika te vergroten. Zoals ook toen al bleek, wordt daarbij vaak een belangrijk aspect van de Afrikaanse realiteit vergeten. Niet alleen snel internet is in veel Afrikaanse landen schaars, er is vaak ook gebrek aan betrouwbare energievoorziening. Valt de elektriciteit uit, dan houdt ook je router ermee op.
Programmeurs zonder internet
Google doet dus ambitieuze maar ergens ook ietwat naïeve pogingen meer Afrikanen internet te bieden. Het verschil tussen Google en Ushahidi is dat de meeste medewerkers van de één geen last van hebben van stroomuitval, terwijl de programmeurs van de ander er bijna dagelijks mee geconfronteerd worden. Die laatste groep zette zichzelf voor het eerst op de kaart tijdens de Keniase verkiezingen in 2008. Ushahidi (‘getuigenis’ in het Swahili) ontwikkelde software waarmee meldingen van geweld via sms en email samen in Google Maps geïntegreerd werden. Het concept wordt tegenwoordig wereldwijd voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt.
Innovatief baksteentje
Ondanks dat succes zaten de mensen van Ushahidi in de Keniase hoofdstad Nairobi door stroomstoringen nog steeds vaak zonder internet. En dus storten ze zich met dezelfde innovatiedrift op hardware om daar verandering in te brengen. Dat werd de BRCK (spreek, op z’n Engels, uit als ‘brick’), die inderdaad iets weg heeft van een baksteentje. Het is een modem met een batterij waar je acht uur mee voort kan. Valt de stroom uit, dan draait het apparaat niet alleen direct op de batterij maar houdt het via het telefoonnetwerk ook automatisch verbinding met het internet.
‘Kick-ass internet modem’ in productie via Kickstarter
Geheel in lijn met hun andere internetactivisme regelde Ushahidi de financiering via crowdsourcing. In een krappe maand werd op Kickstarter het streefbedrag van 125,000 dollar ruimschoots overschreden en ondertussen is de BRCK in productie. Het Engelse The Guardian noemt het nu al ‘the most kick-ass internet modem you’ve ever seen´. In eerste instantie moet het apparaatje 200 dollar gaan kosten. Maar uiteindelijk moet die prijs met het oog op de consument in de zogeheten ‘opkomende markten’ gaan dalen. Net als de ‘rampkaarten’ software lijkt ook de hardware van Ushahidi een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan. Want, zoals de uitvinders het zelf zeggen: als het in Afrika werkt, werkt het overal.
Een van de oprichters van Ushahidi, Juliana Rotich, vertelt hieronder het hele verhaal in minder dan tien minuten helderder en inspirerender dan wij.
Leon van de Reep